Tetőzik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Európában. Továbbra is magas az influenza aktivitása a kontinensen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös influenza jelentése szerint, amely a 2015. február 16. és 22. közötti időszak adatait összesíti. Magyarországon ebben az időszakban a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok  10%-kal kevesebb beteget regisztráltak, mint az előző héten.

Az ECDC-hez beérkezett jelentések szerint 22 ország számolt be földrajzilag kiterjedt influenzajárványról. Ezek: Belgium, Horvátország, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Izland, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Anglia, Skócia, valamint Magyarország. Hazánkban a becslés szerint az elmúlt héten közel 82 ezer fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak – áll az ÁNTSZ hivatalos Facebook-oldalán.

Magyarországon ebben az időszakban a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok  10%-kal kevesebb beteget regisztráltak, mint az előző héten. A jelentések alapján végzett becslés szerint a 8. héten. 81 900 fő fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatásából. 

Forrás: ÁNTSZ hivatalos Facebook-oldal, oek.hu