Az új földművelésügyi miniszter, Gráf József egyik első döntésével kitiltotta a hazai üzletekből a 2,8 százalékos zsírtartalmú szlovák és cseh tejet. A döntés csak néhány napos haladékot hagyott, így sok bolt számára végül veszteséget hozott a raktárakban ragadt északi tej, amit pedig olcsóbb ára miatt épp a nagyobb nyereség érdekében szereztek be. A minisztériumi indoklás szerint a cseh és szlovák gyártók olyan termékkel jelentek meg Magyarországon, ami hivatalosan nem is létezhetne. Az uniós csatlakozásnál ugyanis csak Magyarország kért lehetőséget arra, hogy továbbra is gyárthassa és forgalmazhassa a jól megszokott 2,8 százalékos zsírtartalmú tejet. A kicsikart engedmény szerint ilyen terméket csak Magyarországon és csak Magyarországra gyárthatnak, vagyis azok a külföldi gyárak, amelyek a magyar piacot megcélozva átálltak a termelésre, szabálytalanságot követtek el. A tiltás természetesen nem érinti a 1,5 százalékos zsírtartalmú tejet, mégis nagy könnyebbség a magyar gyártók számára, a hazai fogyasztók kétharmada ugyanis még mindig ragaszkodik a 2,8 százalékos változathoz.

– Márciusban észleltük, hogy a cseh és szlovák gyárak kifejezetten a magyar piac számára elkezdték gyártani a 2,8 százalékos tejet. A szabálytalanságot azonnal jeleztük az illetékeseknek, ennyi ideig tartott, amíg a hatóságok felmérték a helyzetet – mondja Besenyei Ferenc, a Tej Terméktanács elnökhelyettese.

Az Európai Unió összes többi országában csak 1,5 és 3,5 százalékos zsírtartalmú tej állítható elő. 2009-től egyébként így lesz ez Magyar-országon is, hazánk ugyanis csak ötéves türelmi időt kapott a 2,8 százalékos tejre. Mint az elnökhelyettes mondja: furcsa lesz a magyaroknak a nehezebb változat, túl zsírosnak fogják találni, a szakma attól tart, talán a tejfogyasztás is visszaesik majd. A magyar gyárak csak egy évvel a határidő előtt tervezik, hogy kísérletképpen megjelenjenek az első, töményebb változatokkal.

A külföldi termékek kitiltása természetesen javítja a hazai tejtermelők pozícióját. Besenyei Ferenc szerint még sincsenek irigylésre méltó helyzetben. Bár a szakma számára további jó hír, hogy a tejfogyasztás végre nőtt az elmúlt években, a feldolgozott tejtermékek piacából szintén egyre nagyobb részt hasítanak ki a külföldi termelők. Ahogy az elnökhelyettes fogalmaz: a tejfogyasztás kisebb mértékben növekszik, mint a külföldi behozatal. Márpedig a szlovák sajt, a lengyel vaj behozatala elé semmilyen adminisztratív korlátot nem állíthat a földművelésügyi miniszter. Emlékezetes, hogy Magyarország évek óta nem tudja megtermelni az unió által biztosított tejtermelési kvótát, amit így félő, hogy előbb-utóbb csökkenteni fognak. Pedig az unió igazán gáláns volt: a korábbi fogyasztásnál magasabb termelési szintet engedélyezett hazánk számára, abban a hitben, hogy az életszínvonal javulásával emelkedni fog az itthoni fogyasztás. Most ez végre megtörténik, ám úgy tűnik, a hazai termelés felfutása nélkül. Ahogy az elnökhelyettes fogalmaz: azokat a készleteket, amiket korábban a hazai fogyasztás fölött állítottak elő, a sok rossz év után immár nem termelik meg a tehenészek.

kandor