Joe Biden amerikai elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel szeptember 26-án tartott találkozója után valószínűleg nem fogja bejelenteni döntését a nyugati gyártmányú fegyverek mélyen orosz területre történő csapásokra kiadott korlátozások feloldását – jelentette a The Times című lap forrásaira hivatkozva.

Hirdetés

Egy meg nem nevezett NATO-diplomata szerint a döntést az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között kell meghozni. A nyugati államok számára azonban ebben a helyzetben az a fő probléma, hogy nem tudják, hol húzódnak valójában Oroszország vörös vonalai.

A diplomata azt is állította, hogy az Oroszország által jelentett fenyegetés szintje „soha nem volt még ilyen magas”.

A lap megjegyezte, hogy a mélyen orosz területre irányuló csapásokról szóló döntés valószínűleg nem fogja megfordítani a konfliktus menetét, mert Oroszország kivonta repülőgépeit és rakétarendszereit a nyugati gyártmányú fegyverek hatótávolságából, amelyeket az ukrán konfliktusban használtak. A lap szerint Ukrajnának inkább a nagy hatótávolságú drónok kiterjesztett használata és a fokozott helyi gyártás lenne előnyös.

Korábban írtuk

Eközben a The Times által megkérdezett katonai szakértők és diplomaták mind osztják azt a véleményt, hogy Ukrajnának középtávon nincs esélye az orosz erő kiszorítására. Ezzel kapcsolatban az egyik forrás rámutatott, hogy bármilyen tárgyalás „nagyon-nagyon-nagyon nehéz és fájdalmas lesz Ukrajna számára” – olvasható az Orosz Hírek összefoglalójában.