Mamadou Gaye, a 13 ezer fős ENSZ-haderő parancsnoka a missziót lezáró ceremónia bamakói ünnepségén a mali terepet „óriásinak és bonyolultnak” nevezte, hozzátéve, hogy meglátása szerint a mali biztonsági erők meg tudnak birkózni a biztonsági válsággal.

Hirdetés

„Ez egy rendkívül pozitív küldetés volt, amivel – mindent egybevetve – elégedettek vagyunk. Még úgy is, hogy szerettük volna jobban kihasználni a rendelkezésünkre álló korlátozott erőforrásokat” – hangoztatta.

Az ENSZ békefenntartó műveletei közül a Maliba vezényelt misszió több mint háromszáz megölt tagjával a világ legveszélyesebbje volt.

Mali 2012 óta küzd az iszlamista felkelők megfékezésével, akiket egy francia vezetésű katonai művelet során távolítottak el a hatalomból az északi városokban. Az elmenekült szélsőségesek azonban újból összeálltak a sivatagban, és támadásokat indítottak a mali hadsereg és szövetségesei ellen – akikhez rövid időn belül az ENSZ-haderő is csatlakozott.

A mali junta idén júniusban elrendelte, hogy az ENSZ-misszió haladéktalanul hagyja el a nyugat-afrikai országot, mert szerinte nem tudta féken tartani az iszlamista lázadókat. A francia csapatok a katonai junta nyomására már tavaly távoztak.

Korábban írtuk