Fotó: MTI/AP/Mungkorn Szribunreung Mentõcsoport
A videófelvételről készült képen nők zokognak egy óvodánál, amelyben egy férfi lövöldözött és késelt az északeleti-thaiföldi Nongbua Lampu városban 2022. október 6-án

A tömeggyilkosság után a férfi autóba ült, több embert elütött, majd hazaérve saját gyermekét és feleségét is megölte, mielőtt saját magával is végzett.

Hirdetés

Prajut Csan-ocsa thalföldi miniszterelnök megrázónak nevezte a történteket. Facebook-bejegyzésében a kormányfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, s felszólította a hatóságokat, hogy mielőbb siessenek a sérültek segítségére.

A férfi hazaérve megölte feleségét és kisfiát, majd magával is végzett

Acsajon Krajtong rendőrtábornok elmondása szerint a támadó kora délután kezdett lövöldözni Nongbua Lampu központjában.

Rendőrségi beszámolók szerint a férfit feldúlta, hogy mikor megérkezett az óvodába, nem találta ott a fiát – ezután nyitott tüzet. A tömeggyilkosság után autóba ült, távozás közben pedig a járókelőkre lőtt és nekik hajtott. Jóllehet azonnali elfogatási parancsot adtak ki ellene, a férfi hazaérve megölte feleségét és kisfiát, majd magával is végzett.

Helyi idő szerint csütörtök délutánra a hatóságok összesen 36 halálos áldozatot erősítettek meg. Eszerint legalább 22 gyermek – köztük 19 kisfiú, három kislány -, továbbá egy rendőr és egy nyolchónapos várandós óvónő biztosan az áldozatok között van.

Helyi médiaértesülések szerint az elkövető a vérfürdő során nemcsak lőfegyvert, hanem kést is használt. A támadásban további 12 ember megsérült. Az áldozatok között kétéves gyerekek is voltak.

Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök megrázónak nevezte a történteket. Facebook-bejegyzésében a kormányfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjai iránt, s felszólította a hatóságokat, hogy mielőbb siessenek a sérültek segítségére.

A rendőrség megerősítette, hogy a 34 éves férfit tavaly azután vesztette el állását, hogy pozitív lett egy drogtesztje. Vétségéért pénteken kellett volna bíróság elé állnia.

A javarészt buddhista Thaiföldön ritkán fordul elő tömeglövöldözés. A legutóbbi, 2020-as vérengzés során 29 ember halt meg, amikor egy katonatiszt tüzet nyitott egy bevásárlóközpontban az ország északkeleti részén, és jó 16 óráig feltartóztatta a hatóságokat, akik végül lelőtték a tettest.

Korábban írtuk