A spanyol hatóságok hétfői közlése szerint csak Spanyolországban több mint 17 ezer befektetőt tévesztettek meg a bűnözők. A károsultak száma azonban akár több százezres nagyságrendű is lehet.

Hirdetés

Spanyol nyomozók november 8-án és 9-én Albániában a helyi hatóságokkal együttműködésben elfogták a banda két feltételezett vezetőjét, illetve 16 másik gyanúsítottal szemben már eljárás is indult.

A spanyol csendőrség egyebek között a katalán Mossos D’Esquadra rendőrséggel, valamint az albán, a német, a svéd, a finn, a lett, az ukrán és a georgiai rendvédelmi hatóságokkal működött együtt a bűnözők kézre kerítése végett. Kijevben például egy körülbelül 800 munkavállalót foglalkoztató telefonos ügyfélszolgálati központot számoltak fel, amely tevékenységével részt vett a csalásban.

A nyomozás 2018-ban indult a spanyolországi Katalóniából egy idős nő bejelentése nyomán, akitől 80 ezer eurót csaltak ki a bűnözők. A csalásnak áldozatul esett befektetőket Albániából, illetve más országokban működő központokból hívták fel. A csalók egyebek között azt állították, hogy nagyszerűen eligazodnak a pénzügyi világban, és magas nyereséget ígérve vették rá áldozataikat arra, hogy egyre nagyobb összegeket utaljanak át kriptovalutákkal végzett állítólagos ügyletekhez. A bűnözőknek gyakran még az áldozataik számítógépeihez is sikerült hozzáférést nyerniük egy külön erre a célra szolgáló szoftver telepítésével.

Korábban írtuk

„Becsléseink szerint a banda ilyen módon percenként 400 eurót keresett” – ismertette a spanyol csendőrség. „Azt gondolták, büntetlenül maradhatnak, de mostanra kínos meglepetésben lett részük” – közölte a hatóság szóvivője. Mindazonáltal a bandának dolgozó munkavállalók közül sokan mit sem sejtettek az illegális tevékenységekről, így őket nem fogják felelősségre vonni.