Donald Trump amerikai elnök és a Fehér Ház szóvivője is megismételte kedden azt az állítását, miszerint 3-5 millióan szavazhattak illegálisan a tavaly novemberi elnökválasztáson.

Fotó: mti, epa, shawn thew
Fotó: MTI, EPA, Shawn Thew

Trump a kongresszus vezetőivel tartott kedd délutáni megbeszélésén megerősítette egy nappal korábban kifejtett álláspontját, miszerint három-ötmilliónyian szavazhattak illegálisan a novemberi választásokon. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtóértekezletén megismételte az elnök álláspontját.
    
Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje az elnökválasztáson 304 elektori voksot gyűjtött össze, míg Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje csak 169-et, s ezzel megnyerte a választást. A szavazók által leadott összes szavazatot illetően azonban Clinton 2 millió 900 ezer vokssal többet gyűjtött össze, mint Trump.
    
Kérdésre válaszolva Spicer elmondta, hogy az elnök és munkatársai által látott – de meg nem nevezett – tanulmányok adatai tanúskodnak erről. „Szerintem az elnök a rendelkezésére álló tanulmányok és információk alapján gondolja ezt” – fogalmazott a szóvivő, de hozzátette, hogy Trump mindazonáltal megbízik a választási eredményekben.

(MTI)