Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov
Letakart holttest egy autóroncsnál a Harkiv megyei Zolocsiv településen, amelyet az orosz erõk irányított bombákkal támadtak 2024. május 1-jén.
Hirdetés

A közlemény szerint 221 katona Donyeck környékén, 25 Zaporizzsja térségében, négyen a luhanszki fronton estek el, négy katonai holttestét pedig oroszországi hullaházakból szállították haza.

Az ukrán védelmi minisztérium honlapján nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború bő két évvel ezelőtti kezdete óta több mint százféle különféle típusú lőszert kodifikáltak és engedélyeztek az ukrán hadseregben használatra, ezek közel felét 2024 eleje óta. A használatra engedélyezett lőszertípusok túlnyomó többsége a hazai védelmi ipar terméke – emelte ki a tárca.

Hozzátette: ezek közé tartoznak kézi lőfegyverekhez, közelharci fegyverekhez használt lőszerek, valamint aknavetőaknák és különféle kaliberű és célú tüzérségi lövedékek. Ezen felül mintegy hatvan fajta lőszer bevetését hagyta jóvá a minisztérium különféle típusú drónokhoz.

„Mindegyiket hazai vállalkozásoknál fejlesztették ki. Ezek között vannak kombinált hatású, nagy robbanásveszélyes és többcélú lőszerek is” – fejtette ki a tárca.

Korábban írtuk

Mikola Olescsuk altábornagy, a légierő parancsnoka a Telegramon közölte, hogy péntekre virradó éjjel Oroszország 31 légicsapást mért Ukrajnára, bevetett 14 rakétát és 17 kamikaze drónt. Az ukrán légvédelem ezek közül hét rakétát és 17 drónt semmisített meg a levegőben.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye katonai adminisztrációja pénteken arról adott hírt, hogy az orosz erők a régióban egy drónnal csapást mértek egy menetrend szerint közlekedő buszra, amelyben 19 utas tartózkodott, közülük három megsérült.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat a Telegramon arról tájékoztatott, hogy éjjel az orosz hadsereg légicsapásokat hajtott végre a harkivi régió frontvonal menti települései ellen, aminek következtében több helyen tüzek keletkeztek, de senki sem sérült meg.

Viktorija Ruban, a katasztrófavédelem Kijev megyei részlegének szóvivője elmondta, hogy a tűzoltók már harmadik napja küzdenek a lángok megfékezésével a régió egyik ipari létesítményében, amelyben szerda délelőtt tört ki tűz egy orosz támadás következtében.

A vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta az 524 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 48 tüzérségi és három légvédelmi rendszert, valamint 22 drónt.

Ukrajna további tíz országgal tárgyal kétoldalú biztonsági megállapodás megkötéséről – hozta nyilvánosságra pénteken Volodimir Zelenszkij elnök az elnöki iroda oldalán. Kiemelte, hogy nagyon elégedett az Egyesült Államokkal és Japánnal csütörtökön megkötött megállapodásokkal, és emlékeztetett arra, hogy Ukrajna immár kétoldalú biztonsági megállapodásokat kötött a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 valamennyi tagjával. Hozzátette, hogy Ukrajna eddig 17 ilyen megállapodást írt alá. Zelenszkij rámutatott arra, hogy az Egyesült Államokkal kötött megállapodás tartalmaz rendelkezéseket Patriot légvédelmi rendszerek és F-16-os vadászgépek szállítására vonatkozóan.