Több mint 600 kísérő nélküli kiskorú menedékkérő tűnt el tavaly Belgiumban, nagyjából kétszer annyi, mint az ezt megelőző években – jelentette hétfőn a belga sajtó.

A hivatalos adatok szerint 2017-ben 618 kiskorú menedékkérőnek veszett nyoma Belgiumban, míg számuk 2016-ban „mindössze” 284 volt, 2015-ben pedig 277.

A Child Focus nevű gyermekvédelmi szervezet ugyanakkor arról számolt be, hogy ezek a számok csak a „jéghegy csúcsát jelentik, a valós adatokat senki nem ismeri, nem tudni pontosan, hogy hány kísérő nélküli kiskorú menedékkérő érkezett Európába, és közülük hányan tűntek el.

Hilde Vautmans belga európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: „a belga gyerekek eltűnését 24 órán belül bejelentik, de a kiskorú migránsok esetében ez napokig, hetekig is eltarthat”.

„A korábbiaknál több fiatalkorú migráns kerül a látóterünkbe, arról próbáljuk őket meggyőzni, hogy jöjjenek a központjainkba, és nyújtsanak be menedékkérelmet” – mondta az illetékes belga hatóságok egyik tisztségviselője.

„Ezek a fiatalok ennek dacára leggyakrabban megpróbálnak ismét elszökni, hogy egy másik országba menjenek” – tette hozzá.

MTI