„A válság gyors megoldása nélkül még több olyan embert fogunk látni, aki menekülni kényszerül a biztonsága és alapvető szükségletei kielégítése érdekében” – hangsúlyozta Mazou. „Az érintett kormányokkal és partnerekkel egyeztetve mintegy 815 ezer emberrel számolunk, aki esetleg a hét környező országba menekülhet” – tette hozzá.

Hirdetés

Az UNHCR illetékese szerint a becsült adat hozzávetőleg 580 ezer szudáni állampolgárt, valamint Dél-Szudánból és máshonnan menekülteket tartalmaz. Mazou közölte, hogy eddig minegy 73 ezren menekültek el Szudánból a hét környező országba: Dél-Szudánba, Csádba, Egyiptomba, Eritreába, Etiópiába, a Közép-afrikai Köztársaságba, illetve Líbiába.

Abdou Dieng, az ENSZ szudáni humanitárius koordinátora videokapcsolat útján nyilatkozva a genfi sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a helyi humanitárius válság „teljes katasztrófába fordul”, és könnyen átcsaphat a szomszédos országokra is.

Martin Griffiths, a világszervezet vészhelyzeti koordinátora kedden készül Szudánba. „Meg kell találnunk a módját annak, hogy eljuttassuk az országba a segélyszállítmányokat és szétosszuk őket a rászorulók között” – írta Griffiths a Twitteren.

A kelet-afrikai országban április közepén robbantak ki harcok a kormányerők és a velük szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, az összecsapásokban százak vesztették életüket és ezrek sebesültek meg. A vasárnap éjféltől további hetvenkét órával meghosszabbított humanitárius tűzszünet ellenére továbbra sem hallgatnak a fegyverek.

Korábban írtuk