A varsói székhelyű uniós ügynökség 2021-es migrációs adatokat rögzítő jelentésében kiemelte, a tavalyi esetszám 36 százalékos növekedést jelent 2019-hez és 57 százalékos növekedést 2020-hoz képest, amikor a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások erőteljes visszatartó hatást gyakoroltak az illegális bevándorlása.

Hirdetés

Megjegyezték, hogy a tavalyi migrációs adatokat meghatározó tényező volt az EU Fehéroroszországgal közös határán kialakult rendkívüli helyzet.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is leggyakrabban szíriaiakat, majd tunéziaiakat, marokkóiakat, algériaiakat és afgánokat vettek nyilvántartásba azok között, akik engedély nélkül kívánták átlépni az uniós határokon. Csakúgy, mint 2020-ban, a nők tavaly is kevesebb mint egytizedét tették ki az illegális bevándorlóknak, a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak aránya nagyjából változatlan maradt – tették hozzá.

Az Európába irányuló főbb migrációs útvonalakat érintően a jelentés kiemelte, hogy tavaly ismét a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő bevándorlási csatorna bizonyult a legélénkebbnek, onnan a jogtalan határátlépések több mint egyharmadát, 65 362 határsértést jelentettek. A növekedés mértéke egyéves összehasonlításban 83 százalékos volt.

Korábban írtuk

A nyugat-balkáni országokon keresztül vezető migrációs útvonalon éves összehasonlításban 124 százalékkal nőtt a jogellenes határátlépések száma. A felderített esetek többsége olyanokat érint, akik már régóta tartózkodtak a régióban, és ismételten megpróbáltak átjutni az uniós határokon.

Az EU Fehéroroszországgal közös határán tavaly 7915 illegális határátlépésről számoltak be a helyi, a litván és a lengyel hatóságok, ami több mint tízszeres növekedést jelent 2020-hoz képest.

A főként Spanyolországot érintő, a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonalon tavaly mintegy 18 ezer határsértőről szereztek tudomás, ami mindössze hat százalékkal magasabb az előző év adatainál. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az előző évvel közel megegyező számú, mintegy 22 500 észlelést jegyeztek fel.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország tengeri és szárazföldi határán az előző évekhez képest csökkent az észlelések száma, Cipruson ugyanakkor jelentős növekedést regisztráltak. A mintegy 10 400 tavalyi ciprusi nyilvántartásba vétel több mint kétszerese a tavalyelőttinek – közölte jelentésében a Frontex.