Hirdetés

A vádak nyomán 2021 májusában lemondott képviselői mandátumáról a képviselőházban. 2023. november 2-án egy prágai kerületi bíróság két nő elleni nemi erőszak – köztük egy kiskorú – és egy nemi erőszak kísérlete miatt három év börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen azonban fellebbezett, így a büntetőügy várhatóan a fellebbviteli bíróságon folytatódik. A politikus korábban támogatta a migránsok befogadását Csehországba; azt ugyanakkor kijelentette, hogy nem lehet elnézőnek lenni azokkal a bevándorlókkal szemben, akik nemi erőszakot követnek el.

A Politico 2019-ben „álmodozónak” nevezte Ferit; a lap akkor azt írta róla, hogy egyike annak a „28 embernek, akik az előttünk álló évben Európát át fogják formálni”.

A Politico írt azokról a gondokról is, amelyekkel fekete cseh politikusként szembesült: „Nem könnyű fiatalnak és feketének lenni a Cseh Köztársaságban, ahol az afrikai származású lakosok száma továbbra is elenyésző, a faji intolerancia pedig széles körben elterjedt”.

Korábban írtuk

Feri azt is elmondta a Politicónak, hogy „állandó gúnyolódással és fenyegetésekkel kell szembenéznie”, vagy ami még rosszabb, „sokan nem is veszik komolyan”.

A politikus 1996. július 11-én született a Cseh Köztársaságban. Édesanyja cseh, édesapjának pedig etióp felmenői vannak. 2017-ben, 21 évesen lett parlamenti képviselő, a Cseh Köztársaságban legfiatalabbként.

(forrás)