Tony Blair a koszovói parlament ünnepi ülésén szólalt fel június 10-én, a NATO-bombázás lezárásának 25. évfordulóján.
Koszovóban 1998-1999-ben fegyveres összecsapások voltak a szerbek és a koszovói albánok között. A NATO 1999. március 24-én indított légicsapás-sorozatot Jugoszlávia ellen. A koszovói nemzetközi békefenntartó erők, a KFOR katonái 1999. június 12-én vonultak be Koszovóba. E támadással vetettek véget Slobodan Milosevic jugoszláv elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Az akkor már csupán Szerbiából és Montenegróból álló országot 78 napig bombázták, a hadművelet legfőbb célja az volt, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Koszovóban, ahol a szerbek etnikai tisztogatásba kezdtek az albánok ellen.

Hirdetés

Az 1998-1999-es koszovói háború folyamán a becslések szerint 10-12 ezer ember vesztette életét Koszovóban, többségük albán nemzetiségű volt.

Koszovó kilenc évvel később, 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Mivel a NATO repülőgépei Bill Clinton akkori amerikai elnök és Tony Blair volt brit miniszterelnök kezdeményezésére kezdték meg a bombázást, a két politikust Koszovóban hősnek, illetve az ország legnagyobb támogatójának tekintik.

Korábban írtuk

„Huszonöt évvel ezelőtt, ezen a napon megállapodás született. Koszovót végre felszabadították, az emberek pedig azóta is úgy élhetnek, hogy reménykedhetnek és hihetnek a nyomásgyakorlás és igazságtalanság nélküli jövőben. Ma azokra emlékezünk, akik meghaltak, akik életüket adták ennek a nemzetnek a felszabadításáért. Emlékezünk a bátorságukra, az áldozatukra, és örök hálánkat fejezzük ki nekik és családjaiknak”

– hangsúlyozta beszédében Tony Blair. Hozzátette: a harc nemcsak Koszovóért folyt, hanem mindazokért, akik hisznek abban, a szabadság és az igazság olyan eszme, amelyért érdemes kiállni és harcolni.

A volt brit miniszterelnök szerint most azon kell dolgozni, hogy ez az ország, amelyért annyit harcoltak, virágozhasson és fejlődhessen.