Fotó: MTI/EPA
Abu Bakr al-Bagdadi
Hirdetés

A Bagdadi halálához vezető amerikai műveletet követően Washington hatalmas kommunikációs kampányba kezdett – mutatott rá Erdogan.

„Ami minket illet, elfogtuk Bagdadi feleségét – és ezt ma árultam el először -, mégsem harangoztuk be nagy csinnadrattával” – tette hozzá. A török vezető nem mondta el, hogy mikor és hol kapták el a nőt.

A török hatóságok kedden tudatták, hogy egy szíriai hadművelet során letartóztatták Bagdadi egyik lánytestvérét, illetve annak férjét, valamint mostohalányát és öt gyerekét. Ezt Erdogan is megerősítette.

Donald Trump amerikai elnök október 27-én számolt be Bagdadi haláláról. A terroristavezérrel egy éjszakai razziában végeztek az amerikai csapatok Szíria északnyugati részén, a török határtól mindössze néhány kilométerre.

A bejelentést követően Törökország azt mondta, hogy hírszerzése és hadserege folyamatos kapcsolatban állt az amerikaiakkal a művelet éjszakáján.

Törökország – amely többször vált az Iszlám Állam véres merényleteinek célpontjává az elmúlt években – 2015-ben csatlakozott a terrorellenes koalícióhoz. Ankarát a szíriai konfliktus kezdetét (2011) követően azzal gyanúsították meg, hogy hagyta, hogy a dzsihadisták szabadon közlekedhessenek a török-szíriai határon.

Az elmúlt hetekben az a vád érte Törökországot, hogy október 9-én indított szíriai offenzívájával megnehezítette a szétszóródott terroristák elleni harcot. A török hadsereg a szélsőségesek elleni küzdelem egyik élharcosa, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen lendült támadásba. Ankara terrorszervezetként tartja nyilván az YPG-t, amely szerinte a Törökországban tevékeny, szintén terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja.