Fotó: ShutterStock.com (archív)
Hirdetés

A török politikus hangsúlyozta, hogy a visszatérésnek biztonságosnak és a nemzetközi joggal összhangban lévőnek kell lennie, és egyeztetni kell az ENSZ munkatársaival„.

A török külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy a jelenleg török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai térséget átengedik a szíriai vezetésnek, amikor a kormányerők képesek lesznek megvédeni a régiót és fel tudnak lépni a terrorszervezetekkel szemben.

Kiemelte: Törökország megtisztította az észak-szíriai régiót az általa terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciától és az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől.

Cavusoglu egyben megerősítette, hogy a szíriai alkotmányozó bizottság szerdán kezdi meg munkáját Genfben. A testület létrejöttét nagy és bátor lépésnek nevezte a konfliktus politikai rendezésének útján.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a testület tevékenységét nem fogják majd kívülről befolyásolni határidők kiszabásával, míg a bizottság tagjai kompromisszumra fognak törekedni, és építő jellegű együttműködést fognak folytatni a lehető legszélesebb egyetértés kialakítása érdekében.

Az orosz miniszter beszélt arról is, hogy a három ország közös nyilatkozatban támogatta Szíria szuverenitásának és területi épségének megőrzését. A dokumentum aláírói hitet tettek a terrorizmus kiirtása mellett. Egyúttal hangsúlyozta: elutasítják a szeparatista törekvéseket.

Lavrov kijelentette: Oroszország, Törökország és Irán folytatni fogja együttműködését a szíriai konfliktus szereplőivel az ország stabilitása érdekében és a terroristák megsemmisítése végett.

Lavrov szót ejtett arról is, hogy az orosz, iráni és török katonai tevékenységet a szíriai vezetés jóváhagyta, ”szemben az Egyesült Államok illegális műveleteivel Szíriában„.

”Csakúgy mint az Idlíbbel kapcsolatos, Szocsiban egy éve született megállapodásokat, úgy a szíriai-török határral kapcsolatos október 22-i egyezséget is jóváhagyta a damaszkuszi kormány, személyesen pedig Bassár el-Aszad szíriai elnök, de a kurdok is„ – mondta.

”Ezért abból indulhatunk ki, hogy a tevékenység, amelyről most szó van, a béke megvalósítását, valamint Szíria szuverenitásának és területi épségének a megőrzését szolgálja„ – hangoztatta Lavrov.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok az olajlelőhelyek szélsőségesektől történő megvédésének ürügyén akar Szíriában maradni, miután bejelentette csapatai kivonását. Hozzátette: még az Irakba kivont egységeket is visszafordították.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter ezzel összefüggésben arról beszélt: Oroszország, Irán és Törökország csapatai addig maradnak Szíriában, míg az ország vezetése és népe ezt akarja. Szintén azt hangsúlyozta, hogy orosz és iráni erők a szíriai kormány kérésére vannak a közel-keleti állam területén.

A török hadsereg és a Szíriai Nemzeti Hadsereg október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt YPG, valamint az Iszlám Állam tagjai ellen.