Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint nem Szíriából, hanem Törökországból jönnek azok az emberek, akik miatt megnőtt a migrációs nyomás a görög partoknál.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A szakértőt az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában arról kérdezték, hogy az európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) igazgatója egy keddi német lapinterjúban arról beszélt: emelkedik a Törökországból a görög szigetekre szabálytalanul átkelő emberek száma. 
    
Arról is beszélt, hogy 2015 óta erősen csökken a szabálytalan határátlépések száma, és sikerült ellenőrzés alá vonni az EU külső határát, de szerinte nehézségeket okoz a határvédelemben, ha az EU-nak nincs egységes irányvonala a menekültügyi politikában.
    
Gyarmati István azt mondta: nem Szíriából jönnek egyre többen Törökországon keresztül, hanem Törökországból. 
    
A szakértő szerint valamilyen török szándék lehet amögött, hogy a török hatóságok most kicsit „lazábban” kezelik a helyzetet. 
    
Ennek oka lehet a közeledő török választás, vagy az, hogy valamilyen újabb követeléssel terveznek előállni az Európai Unió felé – tette hozzá.
    
Több politikus hajlamos belenyugodni abba, hogy a törökök nagyjából megállították a migrációs hullámot – vélekedett a szakértő, kiemelve: „fel kell készülni arra, hogy ez nem lesz mindig így”.
    
Gyarmati István azt mondta: a helyzet kezelésére kell egy egységes politika, de nem az EU-nak kell mindent csinálni. 
    
Fel kell mérni, hogy mi az amit a közösségi politika, és mi az, amit a nemzetek tudnak jobban csinálni – tette hozzá.

(MTI)