Most, hogy Észak-Rajna–Vesztfália tartomány oktatási minisztere a CDU tagjaként „nyomatékosan” buzdít minden tanárt, hogy vegyenek részt a „jobboldal” elleni tüntetéseken, és nyugodtan vigyék magukkal a diákjaikat is, tekintettel arra a veszélyre, amelyet az AfD jelent a demokráciára nézve (arról a tartományról beszélünk, ahol csütörtökön egy ismeretlen keresztnevű pszichés beteg diák késelte meg a diáktársait, előtte pedig négy 14-15 éves (fél)migráns fiatal ölt meg két tizenéves ukrán kosárlabdázót), tehát miután egy tartományi oktatási miniszter ekként szorgalmazza „a jogállamiság ellenségei elleni fellépést”, a Német Püspöki Konferencia úgy döntött, szintén nem marad rest.

Hirdetés

Hivatalos közleményt adtak hát ki a katolikus egyházi vezetők: az 59 szavazattal egyhangúlag elfogadott dokumentum értelmében keresztény ember nem szavazhat „szélsőjobboldali pártokra” és azokkal határos erőkre. Amint arra a szöveg rámutat, „az utóbbi években erősen elterjedtek a társadalomban a szélsőjobboldali álláspontok, »kimondhatóak« lettek és egyre nagyobb befolyásra tesznek szert. Több radikalizálódási hullám után mostanra különösen az AfD pártban dominál egy népi-nacionalista érzület. Az AfD-ben váltakozva jelenik meg a valódi szélsőjobboldaliság (…) és a jobboldali populizmus”; utóbbi a püspöki konferencia szerint a szélsőjobboldaliságból merítkezik, és szabad utat enged mindenféle ellenérzéseknek a migránsokkal, a muszlimokkal, az úgynevezett globális elittel és „egyre inkább újra a zsidókkal” szemben is.

Ezért az egyházi vezetők felhívják az összes polgárt, köztük a nem katolikusokat is, hogy utasítsák vissza a „szélsőjobbról” érkező ajánlatokat; ami ugyanakkor – jegyzi meg sietve a sajtóközlemény – nem jelenti azt, hogy az egyház innentől kezdve szóba sem áll azokkal, akik „fogékonyak erre az ideológiára, viszont készek a párbeszédre”.

Arról nincs szó tehát, hogy AfD-szavazó nem részesülhet egyházi temetésben – azaz ott még nem tart az egyház, ahol a tübingeni vendéglátós, akinek a webshopjában (a hekkertámadásig fajuló nyomatékos tiltakozásokig) csak úgy lehetett rendelni, ha a vásárló nyilatkozott arról, hogy elhatárolódik a „jobboldali gondolatvilágtól” és különösen nem érez semmiféle szimpátiát az AfD iránt.

Korábban írtuk

A katolikus egyház és az AfD mindenesetre „nem kompatibilis egymással” – mondja Georg Bätzing, a püspöki konferencia elnöke, aki ebbe beleérti azt is, hogy AfD-tag semmiféle (akár ingyenes szolgálatként ellátott) tisztséget ne tölthessen be az egyházban. Végigelemezte: három közelgő tartományi választáson is az AfD végezhet az élen, ezért „feltétlenül szükséges, hogy a katolikus egyház továbbra is világosan állást foglaljon”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.