A kormány honlapján közzétett adatok szerint az év elejétől május 25-ig a csatornán csónakon átkelve 10 170 menedékkérő érkezett Anglia déli partjaira, 37 százalékkal több a tavalyi azonos időszakban érkezett 7395 személynél. A tavalyi teljes évben mintegy harmadával csökkent az előző évihez képest a veszélyes csatornaátkelést megkockáztató migránsok száma.

Hirdetés

Rishi Sunak miniszterelnök szerdán július 4-re tűzte ki a parlamenti választások időpontját. Az illegális migráció kezelése a választások egyik kiemelt témájává vált Nagy-Britanniában. Sunak a héten azt is bejelentette, hogy a választásokig nem toloncolják ki Ruandába az illegálisan Nagy-Britanniába érkező menedékkérőket. A ruandai kitoloncolás terve már több mint két éve van napirenden, de jogi akadályok miatt eddig semmi nem történt az ügyben.

Stephen Kinnock, a Munkáspárt árnyékkormányának bevándorlási minisztere szerint Sunak kormánya nem tett eleget a probléma kezelése érdekében. „Mivel a kormány minden erőfeszítése most is arra összpontosul, hogy néhány száz embert Ruandába repítsenek, szem elől tévesztették azt a több ezer személyt, akik minden hónapban átkelnek a csatornán” – mondta Kinnock egy nyilatkozatában.

A Munkáspárt választási ígéretében szerepel egy, a rendőrség, a belföldi hírszerzés és az ügyészség munkatársait tömörítő határbiztonsági parancsnokság felállítása, amelynek feladata az embercsempészet megállítása lenne nemzetközi ügynökségekkel folytatott együttműködés keretében.

Korábban írtuk