Az azeri védelmi minisztérium és karabahi örmény tisztségviselők is beszámoltak szombaton újabb összecsapásokról.

Hirdetés

Az azeri védelmi minisztérium és karabahi örmény tisztségviselők is beszámoltak szombaton újabb összecsapásokról.

A hegyi-karabahi védelmi minisztérium szombaton azt jelentette, hogy 36-al 963-re nőt a szeptember vége óta tartó fegyveres konfliktus katonai és polgári halálos áldozatainak a száma az örmény lakta enklávében.

Az azeri főügyészség közölte szombaton, hogy 65-re nőtt a polgári áldozatok száma, és 297-re a sebesülteké. Meghalt egy 13 éves orosz kisfiú, aki egy hete sebesült meg az örmény erők rakétatámadásában Gandzsa városa ellen. Emellett 398 polgári létesítményben, 2174 családi és kilencven társasházban keletkeztek károk. Katonai veszteségekről Bakuban sose tájékoztatnak.

Korábban írtuk

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter külön tárgyalt azeri és örmény kollégájával arról, hogy miként vessenek véget a csaknem egy hónapja tartó harcoknak, amelyeknek Vlagyimir Putyin orosz elnök értesülése szerint ötezer halálos áldozata van már. Korábban Moszkva közvetített a felek között, született is tűzszüneti megállapodás, amelyet nem tartottak be.

Zorab Mnacakanján örmény külügyminiszter a washingtoni tárgyalásokat „nagyon jónak” nevezte a sajtónak nyilatkozva.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök viszont azt mondta ezt követően, hogy egyelőre nem látja diplomáciai megoldás lehetőségét. Ilham Aliyev azeri elnök is úgy nyilatkozott, hogy „nagyon távoli” a békemegállapodás lehetősége.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban azt mondta: Törökországnak legalább annyira joga van részt venni az azeri és az örmény erők közötti konfliktus rendezésében, mint Oroszországnak.