Azt magyarázta Moszkvában meglehetősen dühös szlovák, bolgár és moldovai kollégájának, hogy Oroszország megnyitotta a gázcsapokat és az ukránok azok, akik keresztbe fekszenek.

Csalódtunk azzal kapcsolatban, hogyan teljesíti (nem teljesíti) ukrán partnerünk az EU által javasolt egyezményt. Annak ellenére, hogy politikai szinten, így Juscsenko elnök szintjén is állandóan nyilatkozatokat hallunk arról, hogy Ukrajna nem akadályozza a gáz-tranzitot, a gyakorlatban minden egészen másképp néz ki – szögezte le Putyin. Közben Dubina, az ukrán gázvállalat elnöke legalább 18 millió köbméter orosz gázt kért a Gazpromtól úgynevezett műszaki célokra a vezeték működtetéséhez, és azt mondta, hogy ezt majd később elszámolják. A Gazprom viszont azt javasolta, hogy a nagy bajban lévő Szlovákiának Ukrajna adjon gyorsan saját tárolóiból 20 millió köbmétert.

Az oroszok ugyanennyit adnának a kelet-ukrajnai fogyasztóknak. Ez így racionális üzletnek tűnik, ezzel szemben Miller Gazprom elnök az orosz televízió kamerái előtt egy egészen fantasztikus ukrán követelésről is beszámolt Medvegyev orosz elnöknek. E szerint az ukrán Navtogaz a tranzit felújítása fejében állítólag több mint 1,5 milliárd köbméter gázt kért 3 hónapra, mintegy 700 millió dollár értékben – kvázi ajándék formájában. Hozzá kell tenni persze, hogy erről egyelőre csak Millertől lehetett hallani. Medvegyev felháborodottan elutasította az ötletet és jelezte: az európaiak és Oroszország milliárdos veszteségeit valakiknek meg kell fizetniük.

Az orosz elnök közben kezdeményezte, hogy január közepén Moszkvában rendezzék meg az orosz földgázt vásárló országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját, ezzel is segítve a gázgondok megoldását.

(MR)