Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
A kormány mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek brit gazdálkodók Londonban 2024. március 25-én
Hirdetés

Londonban is megjelentek a traktorok a belvárosban: így tiltakoztak a gazdálkodók az Egyesült Királyság fővárosában az élelmiszertermelés támogatásának elmaradása miatt – ismerteti a Mandiner.

Korábban Franciaországban, Németországban, Spanyolországban is utcára vonultak a gazdák, nagyvárosokat bénítottak meg akciókkal. Ezúttal az angolok kívánták felhívni a figyelmet a problémákra, a szervezők szerint az olcsó élelmiszerimport és a nem támogató politika ugyanis veszélyezteti az Egyesült Királyság élelmezésbiztonságát.

A brit lobogó alatt közlekedő traktorok London belvárosán haladtak keresztül, ahol olyan jelszavakat skandáltak, mint „Mentsük meg a brit gazdálkodást” és „Nincs gazdálkodás, nincs élelmiszer, nincs jövő”.

„A gazdálkodás tele van kockázatokkal, amelyek évről évre felerősödtek a klímavészhelyzet, az ukrajnai háború és a Brexit miatt. A kutatások azt mutatják, hogy a közvélemény támogatja a brit mezőgazdaságot és az élelmiszereket, meg akarja őrizni magas élelmiszer-előírásainkat, és támogatni akarja a helyi termelőket. Radikális változásra van szükségünk a politikában, és sürgősen ki kell lépnünk ezekből a szörnyű kereskedelmi megállapodásokból, amelyek megtizedelik a brit élelmiszereket”

– mondta a Save British Farming kampánycsoport alapítója, Liz Webster.

Korábban írtuk

Mark Spencer mezőgazdasági miniszter bejelentett néhány új intézkedést, amelyek korlátozzák a termelésből kivonható, és meghatározott környezetvédelmi programokba bevonható földterületek mennyiségét.

„A brit mezőgazdaság a brit kereskedelem középpontjában áll. A tárgyalásaink során minden megállapodásban előtérbe helyezzük a mezőgazdaságot, az új exportlehetőségeket, megvédve az Egyesült Királyság élelmiszer-szabványait és felszámolva a piacra jutás akadályait”

– hangsúlyozta Spencer.

A Mandiner beszámolóját ITT olvashatják.