Bob Woodward amerikai újságíró legújabb, „Háború” című könyve, amely a héten jelent meg, azt állítja, hogy Trump titokban hét alkalommal beszélt Putyinnal, amióta 2021-ben távozott hivatalából, és 2020-ban, még elnöksége idején Covid-19 tesztberendezést küldött Oroszországnak.

Hirdetés

Trump kampánya kezdetben kijelentette, hogy „Bob Woodward egyik ilyen kitalált története sem igaz”, de a Bloomberg főszerkesztőjének, John Micklethwaitnek adott keddi interjújában a volt elnök már kétértelműbb hangot ütött meg.

„Nem kommentálom ezt, de azt mondom, hogy ha mégis, az okos dolog lenne” – mondta Trump Mickelthwaitnek. 

„Ha barátságos vagyok az emberekkel, ha kapcsolatom lehet az emberekkel, az jó dolog, nem rossz dolog, egy ország szempontjából… 2000 nukleáris fegyvere van, és nekünk is”.

Trump azt állítja, hogy az ukrajnai konfliktus soha nem kezdődött volna el, ha ő nyeri a 2020-as választásokat, és hogy Joe Biden elnök „ostoba szavai” ingerelték Putyint, hogy 2022 februárjában megindítsa offenzíváját. Biden és Kamala Harris alelnök Ukrajnának tett, határozatlan időre szóló támogatási ígérete azzal a kockázattal jár, hogy az Egyesült Államokat „a harmadik világháborúba” rángatja – jelentette ki többször is.

Korábban írtuk

Miután a múlt hónapban találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel, Trump azzal dicsekedett, hogy „nagyon jó kapcsolatot” ápol mind Zelenszkijjel, mind Putyinnal, és megígérte, hogy „nagyon gyorsan megoldja az ukrán konfliktust”, ha megnyeri a novemberi választásokat.

J.D. Vance, a jelöltje szerint Trump valószínűleg tárgyalásokat kezdene Oroszországgal, Ukrajnával és az európai érdekeltekkel egy demilitarizált övezet létrehozásáról a jelenlegi frontvonal mentén, azzal, hogy Ukrajna beleegyezik abba, hogy soha nem lép be a NATO-ba.

A Kreml kétségbe vonta Trump békeígéreteit, Dmitrij Peszkov szóvivője azt mondta, hogy „nem hiszi, hogy van olyan varázspálca”, amely egyik napról a másikra véget vethet a harcoknak.

A további részletekről IDE kattintva olvashat.