A szenátus 66–33 arányban szavazott ezen a héten egy eljárási akadály leküzdése érdekében, és szabaddá tette az utat a nemzetközi biztonsági csomag szavazásra bocsátása előtt, amely akár már szerdán megtörténhet. A nagyjából 95 milliárd dolláros sürgősségi finanszírozási javaslat Izraelnek, Tajvannak és Ukrajnának szól. A helyi média arra számít, hogy a törvényjavaslat még elfogadása esetén is nehezen fog átmenni a képviselőházon, ahol a republikánusok erősebb ellenállást tanúsítanak Kijev finanszírozásával szemben, mint a szenátusban – ismerteti a Magyar Hírlap.

Hirdetés

Carlson, aki régóta kritizálja Washington Ukrajna-politikáját, amelyet rövidlátónak és önpusztítónak tart, a J. D. Vance ohiói szenátorral készített interjúja előtt bírálta a törvényjavaslatot. Azzal érvelt, hogy aki odafigyel, az már hónapok óta tisztában van Kijev kétségbeesett helyzetével.

„Ukrajnának nincs meg az ipari kapacitása – ahogy a NATO-nak és az Egyesült Államoknak sincs. És nincs meg a népessége sem – Oroszországnak 100 millióval több lakosa van, mint Ukrajnának. És ez azt jelenti, hogy a Nyugat további támogatása az ukrán hadseregnek csak még több halott ukrán állampolgárt és a nyugati gazdaság további leépülését jelenti. Ezen tények ismeretében a további támogatás szorgalmazása őrültség, kegyetlenség és erkölcsileg tarthatatlan”

– hangsúlyozta Tucker Carlson.

A Vance-szel készült interjú a republikánus szenátor azon elméletéről szólt, hogy a demokraták által támogatott törvényjavaslat célja Donald Trump második ciklusra tett kísérletének aláásása. Szerinte a tervezet 2024-nél hosszabb időre engedélyezné a kiadásokat, így bárki is nyer novemberben, jogilag köteles lesz tovább finanszírozni az ukrán hadsereget, még akkor is, ha ezzel aláásná a konfliktus diplomáciai úton történő lezárásának célját.

Korábban írtuk

Vance szenátor arra figyelmeztetett, hogy a törvényjavaslatot, ha aláírják, potenciálisan felhasználható lenne Trump újabb felelősségre vonásának indoklására. Érvelését a The American Conservative című lapban és egy feljegyzésben fejtette ki, amelyet republikánus törvényhozó kollégáinak küldött.

A Carlsonnak adott interjúban Vance egyetértett az újságíró értékelésével az ukrajnai helyzetről, és azt állította, hogy négyszemközt a demokrata szenátorok is egyetértenek vele.

A teljes cikket a Magyar Hírlap oldalán olvashatják.