A miniszterelnököt újságírók kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze előző nap elfogatóparancsot kért a Hamász vezetői, valamint az izraeli védelmi miniszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen, azzal vádolva mindkét felet, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a palesztin-izraeli háborúban.

Hirdetés

„Teljesen egyértelmű, hogy elfogadhatatlan politikai analógiával van dolgunk” – válaszolt Tusk. Feltette a kérdést: vajon a gázai konfliktus kirobbantása előtt miért nem nyilvánította senki terrorszervezetnek a Hamászt, és vezetői ellen miért nem adtak ki elfogatóparancsot?

Tusk aláhúzta: jelenleg nem híve Netanjahu miniszterelnöknek, bár évekkel ezelőtt bizonyos értelemben politikai barátok voltak. Teljesen megengedhetetlennek nevezte viszont az arra irányuló próbálkozásokat, hogy az izraeli kormányfő és a terrorszervezetek, ezen belül a Hamász vezetői közé egyenlőségjelet tegyenek, és hogy ebbe nemzetközi szervezetek is bekapcsolódjanak, amelyeknek fő erénye – amint Tusk fogalmazott – a semlegesség és tárgyilagosság kell, hogy legyen.

Korábban írtuk