Alternatíva Svédországnak (Alternativ för Sverige, AfS) néven új párt lépett a szeptemberi választások előtt a politika színpadára. 
 



A kísértetiesen hasonló nevű német AfD-hez hasonlóan az új alakulat szintén bevándorlásellenes, és mindemellett nagyon határozottan establishment-ellenes is. Honlapjukon már a főoldalon így mutatkoznak be: “Svédországban krízishelyzet van. Az évtizedek óta tartó, tömeges bevándorlásnak, a magas adóknak, az egészségügy és az oktatás elhanyagolásának meglett az eredménye. Az establishment pártok nem fogják tudni megoldani Svédország problémáit. Ellenkezőleg: ők felelősek a kialakult helyzetért”.

Az AfS szintén erősen kritikus a legerősebb bevándorlásellenes párttal, a Svéd Demokratákkal (SD) szemben is, akiket szerintük túlzottan is lefoglal az, hogy a náluk erősebb pártok elfogadják őket. Ezzel szemben az AfS célja “a jó irányba terelni Svédországot, és nem az, hogy elfogadjanak olyan pártok, akik az ország problémáit okozták” – olvastuk a honlapjukon.

Az AfS-t éppen az SD elégedetlen tagjai hozták létre, és ifjúsági tagozatuk korábbi vezetője, Gustav Kasselstrand állt az új formáció élére. Kasselstrandot 2015-ben zárták ki az SD-ből, miután a párton belüli komoly nézeteltérések néhány nagyágyú távozásához vezettek. 

Március 5-ei bemutatkozó beszédében Kasselstrand többek közt azt mondta, “Egykor a világon Svédországban volt a legjobb élni, olyan ország voltunk, amelyre más államok úttörőként néztek fel, mostanra azonban elrettentő példa lettünk. A világ minden tájáról megdöbbenten nézik, hogyan válhatott Svédország biztonságos és sikeres államból a nyugati világ leggyorsabban zuhanó csillagává”. 

Az alábbiakban megnézhetik az AfS igen hatásosra sikerült kampányfilmjét is. “Egyszer visszanézel majd az életedre és választási lehetőségeidre. Amikor fontos döntéssel néztél szembe, megadtad magad, vagy követted a meggyőződésedet akkor is, ha nehéz volt?” – teszi fel a kérdést Kasselstrand. – “Emlékezz arra, hogy amiért érdemes harcolni, azt soha nem adják könnyen. Ha az álmaidat követed, fel kell emelned a fejedet függetlenül az ellenállástól, amivel szembe kell nézned azok részéről, akikből hiányzik a te meggyőződésed. Azoktól, akik nem mernek, vagy nincs erejük hinni a változásban. Svédországnak kihívókra van szüksége, olyanokra, akik ki merik mondani az igazságot akkor is, ha nehéz. Olyanokra, akik tudják, hogy lehetséges a változás. Most fontos döntés elé nézel. Szavazhatsz megint ugyanazokra a régi politikusokra, akik soha nem hallgatják meg az embereket és tönkreteszik a hazádat. Vagy szavazhatsz egy alternatívára, az alternatívára Svédország számára. Amikor a korrupt hatalom azt mondja, valami nem lehetséges, akkor a te dolgod bebizonyítani, hogy tévednek. Amikor olyasmiért harcolsz, amiben tiszta szívvel hiszel, akkor soha nem adod fel, hanem menetelsz előre. Az AfS a te mozgalmad, és szeptember 9-én van választási lehetőséged. Megkeződött az utazás, amelynek végén visszafoglaljuk hazánkat”.

(demokrata.hu)