Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Sergio Mattarella olasz államfő akár új választási törvény megalkotását is támogatná, mivel a mostani megerősítette a hárompólusú politikai rendszert és megnehezítette a kormányalakítást – mondta Molnár Anna.

Sergio Mattarella olasz államfő akár új választási törvény megalkotását is támogatná, mivel a mostani megerősítette a középjobb, a középbal és az Öt Csillag Mozgalom alkotta hárompólusú politikai rendszert, így viszont a kormányalakításnál is nehezebbé vált a kompromisszum megtalálása – mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő az M1 aktuális csatornán kedden.

A szakértő hozzátette: Sergio Mattarella többször is megpróbálta kompromisszumra bírni a pártokat, ez nem sikerült, így egy „semleges” (azaz szakértői) kormány létrehozását javasolta, amely decemberig vezethetné az országot.

Molnár Anna azt mondta: az államfő szeretné elkerülni az előrehozott választásokat, amelyet leghamarabb júliusra tudnának kiírni. 

Olaszországban március 4-én tartottak parlamenti választásokat, amelyet a Liga vezette jobboldali pártszövetség nyert meg az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt előtt, de egyiküknek sincs a kormányzáshoz elegendő többsége, a koalíciós tárgyalások pedig nem vezettek eredményre.

(MTI)