A tűzszünet és a túszok elengedésének hatodik napján az Izrael és a Hamász közötti egyezmény szerint tíz izraeli foglyot kellett volna szabadon engedni, de a Hamász ezen felül elengedett két, orosz és izraeli kettős állampolgársággal rendelkező túszt.

Hirdetés

Musza Abu Marzuk, a Hamász magas rangú tisztviselője szerda reggel jelentette be, hogy a szervezet Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt tisztelegve két orosz állampolgárságú túszt szabadon enged, függetlenül az Izraellel kötött megállapodástól. Szerdán rajtuk kívül öt nő és öt gyermek került haza Izraelbe. Az izraelieken kívül négy thaiföldi állampolgárt is elengedtek.

A túszátadás és a tűzszünet hat napja után már 73 kiszabadított túsz került vissza Izraelbe, de izraeli számítások szerint még 25 olyan izraeli nő és gyermek maradt a Hamász fogságában, akiket az eddigi humanitárius egyezmény szerint hazaengedhetnének.

Izrael azt mondja a Hamásznak: adják vissza mind a 25-öt, utána beszélünk a többiről

– mondta a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek egy magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő a tűzszünet és a túszátadás meghosszabbításáról szóló tárgyalásokra utalva. Izraeli becslések szerint csak húszat tud visszaküldeni közülük a Hamász, ez további két nap haladékot jelent.

Korábban írtuk

Izrael azt üzente a Hamásznak a közvetítőkön keresztül, hogy ha nem érkezik meg a csütörtökön szabadon engedni tervezettek névsora éjjel, akkor csütörtök reggel megszűnik a tűzszünet. „Nincs olyan, hogy tűz esetén nem tárgyalnak. Ha nem hoznak vissza elhurcoltakat, akkor tűz van” – közölte a biztonsági vezető.