Szöuli tájékoztatás szerint a kilövést Phenjan körzetéből hajtották végre éjfél körül a Japán-tenger felé. A rakéta körülbelül 600 kilométer repült, majd a tengerbe esett.

Hirdetés

A bizottság bejelentette, hogy a dél-koreai fegyveres erőknél emelték a készültségi szintet és leszögezte: az észak-koreai ballisztikus rakéták kilövése „provokációnak minősül, és súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását”.

A kilövésre alig két héttel azután került sor, hogy a phenjani állami média közlése szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy „új típusú, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakéta szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművének sikeres tesztelését” felügyelte.

A keddi kilövés az idén eddig a harmadik ballisztikus rakétakísérlet.

Néhány órával a teszt után a szöuli védelmi minisztérium bejelentette, hogy Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös légi hadgyakorlatot tartott a Koreai-félsziget déli része felett. A tárca hozzátette, hogy a műveletben több B-52-es stratégiai bombázó repülőgép is részt vett.

A hadgyakorlattal – amely idén az első ilyen jellegű háromoldalú manőver – a közlemény szerint Észak-Korea elrettentése volt a cél.

Az év elején Észak-Korea „fő ellenségének” nyilvánította Dél-Koreát, fölszámolta az újraegyesítés ügyeivel és a kapcsolattartással foglalkozó hivatalait, és háborúval fenyegetőzött „akár csak ezred milliméteres” területsértés esetére is.

Korábban írtuk

Az év elején Észak-Korea „fő ellenségének” nyilvánította Dél-Koreát, fölszámolta az újraegyesítésre és a kapcsolatfelvételre hivatott ügynökségeket, és háborúval fenyegetőzött „akár 0,001 mm-es” területsértés miatt is.