Condoleezza Rice külügyminiszter telefonon kért bocsánatot az elnökjelöltektől, és teljes vizsgálatot rendelt el.

A washingtoni külügyminisztérium egy-egy szerződéses munkatársa január 9-én, február 21-én és március 14-én kíváncsiskodott. A külügyminisztérium szóvivője bejelentette: Barack Obama mellett a másik demokrata elnökjelölt-aspiráns, Hillary Clinton, valamint John McCain, a már biztosra vehető republikánus elnökjelölt útlevéladataiba is jogtalanul betekintettek az amerikai külügyminisztérium alkalmazottai. Közülük kettőt már elbocsátottak, a harmadik egyelőre fegyelmit kapott.

Obama, aki éppen Oregonban kampányolt, amikor az ügy napvilágot látott, teljes kivizsgálást vár: Az egyik, amiben egy amerikai bízik a kormányukkal folytatott bármilyen szintű kapcsolatban az az, hogy személyes adataink nem kerülnek nyilvánosságra – reagált az ügyre a színes bőrű szenátor.

Az még egyelőre tisztázatlan, hogy a jogsértők más személyes információhoz is hozzáfértek-e, így például az amerikaiak által féltve őrzött társadalombiztosítási számhoz. Ezzel a kóddal ugyanis az adott személy teljes banki hiteljelentéséhez is hozzáférhetnek. Amennyiben ez a szám rossz kezekbe kerül, a bűnelkövető egy életre tönkreteheti a szám tulajdonosának pénzügyi lehetőségeit, megakadályozva, hogy akár hitelkártyát nyisson, vagy kölcsönt vegyen fel.

(hírTV)