Fotó: ShutterStock.com/Ingrid Maasik
Tallinn, 2020. április 20.
Hirdetés

A három tárcavezető bizakodónak mutatkozott, hogy hamarosan újranyithatják a közös határokat a balti országok. „Bár még nincs semmi eldöntve, egyelőre elképzelhetőnek tartjuk, hogy ez május 18-ával valósulhat meg” – mondta Linkevicius a tanácskozást követően a BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva. A kérdést még az egészségügyi minisztereknek is meg kell vitatniuk a jövő héten – tette hozzá.

A litván külügyminiszter szerint „bizonyos nüanszoktól” eltekintve a járványhelyzet hasonló Lettországban, Litvániában és Észtországban. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a határok egymással egyeztetett újranyitásával foglalkozzanak. Ráadásul mindhárom országban az egészségügyi veszélyhelyzetek nagyjából azonos időpontban – május közepén – érnek véget – tette hozzá.

Saulius Skvernelis litván miniszterelnök szerint a három balti ország kormányfői a határnyitás kérdésében egy május 6-án tervezett videókonferencia keretében készülnek dönteni.

Korábban írtuk

Lettországban eddig 849 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 15-en hunytak el a Covid-19 betegségben. Észtországban 1666 fertőzöttet regisztráltak 50 halottal, míg Litvániában 1375 az ismert fertőzöttek és 45 a kór halálos áldozatainak a száma.