Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt újraválasztották a szavazatok 97,08 százalékával, szinte ugyanolyan arányban mint az előző, négy évvel ezelőtti elnökválasztáson – tűnik ki a hétfőn közzétett végleges választási eredményekből.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Abdel Fattáh esz-Szíszi és Orbán Viktor 2017-ben

A választási részvétel 41,05 százalékos volt – közölte sajtóértekezletén Lasín Ibrahim az országos választási hatóság vezetője. A részvételi arány annak ellenére lett ilyen alacsony, hogy a háromnapos, múlt heti választási folyamat során az illetékesek megfigyelők szerint a lehető legtöbb embert próbálták szavazásra bírni.

Szíszinek csak egy vetélytársa volt, Músza Musztafa Músza – maga is buzgó támogatója a hivatalban lévő elnöknek –, miután januárban az összes komoly ellenzéki jelölt kényszerűen leállította kampányát. Músza a hivatalos végeredmény szerint a voksok alig 2,92 százalékát kapta. A választási bizottság hétfői televíziós közlése szerint a választás szabad és tisztességes volt.

Az egyiptomi elnök tavaly nyáron járt Magyarországon. Akkor Orbán Viktor megköszönte Szíszi kormányának munkáját: „Az EU déli részén elhelyezkedő Magyarország különösen is köszönettel tartozik az egyiptomi elnöknek a magyar határokat is védő munkájáért”.

MTI, demokrata.hu