Fotó: shutterstock.com/Flying Camera
Hirdetés

Ez a három hete hivatalba lépett német tárcavezető első hivatalos látogatása az ukrán fővárosban. Tájékoztatása szerint 2024 első vagy második negyedévéig legalább három zászlóaljra való Leopard 1-es harckocsit terveznek Nyugatról Ukrajnába küldeni.

A miniszter, aki biztonsági okokból nem jelentette be előre a látogatást az ukrán fővárosban, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és helyi hivatali partnerével, Olekszij Reznyikovval is egyeztetett.

Kiemelte, hogy a Leopard 1-esek szállítása lépcsőzetesen zajlik majd, a nyárig 20-25, az év végéig pedig 80 harckocsival. A cél az, hogy legkésőbb 2024 nyaráig több mint százat át tudjanak adni legalább három harckocsiszázad felállításához, a szükséges alkatrészekkel és lőszerkészlettel együtt. Hozzátette, hogy már megkezdték 600 altiszt kiképzését.

A Leopard 1 az első német harckocsi, amelyet a hadseregnek (Bundeswehr) fejlesztettek a második világháború után. A hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig mintegy 4700 darab készült. A Bundeswehr húsz éve leselejtezte a típust.

Korábban írtuk

A német kormány hosszas vitákat követően két hete döntött arról, hogy a Leopard 1-es utódjával, a világ legmodernebb harckocsijaént számon tartott Leopard 2-es típusú harckocsival is támogatja az ukrán erőket az orosz támadás elleni védekezésben, majd a napokban közölték, hogy Leopard 1-eseket is átadnak.

Boris Pistorius Kijevben hangsúlyozt: nincs kétely afelől, hogy Németország, valamint partnerei Európán innen és túl a jövőben is kiállnak Ukrajna mellett, a szükséges felszereléssel segítve a védekezést. Hozzátette, hogy február végéig Ukrajna további manőverező robotrepülőgépeket, öt Gepard légvédelmi páncélost és öt Dachs páncélozott utászjárművet kap, márciusban pedig öt darab Biber típusú hídvető harckocsi érkezik.

A szövetségi védelmi minisztérium a tárcavezető kijevi látogatásával kapcsolatban közölte, hogy Hollandiával és Norvégiával együttműködve támogatják Ukrajnát a Leopard 1-esekkel. Legfeljebb 178 darab Leopard 1 A5 típusú harckocsit tudnak küldeni, a pontos szám a felújítási, karbantartási munkálatok sikerétől függ.

A minisztérium egy Twitter-bejegyzésben arról is tájékoztatott, hogy március végére készen állnak az Ukrajnának ígért Leopard 2 A6 típusú harckocsik. A kormány 14 ilyen harckocsit ad át a Bundeswehr állományából, és azt is vállalta, hogy összehangolja a védekezést ugyancsak Leopard 2-esekkel segítő partnerországok erőfeszítéseit. A támogatási programhoz kiképzés, lőszer, szállítás és karbantartás is jár.