Herman Van Rompuy, az Európai Tanács nemrégiben kinevezett állandó elnöke elmondta: felszólítjuk a görög kormányt, hogy haladéktalanul hajtsa végre azokat az intézkedéseket, amiket már bejelentett, annak érdekében, hogy még idén 4 százalékkal csökkentse az államháztartási hiányát. Arra kérjük az unió pénzügyminisztereit, hogy a jövő heti ülésükön fogadjanak el ajánlásokat, és szabjanak feltételeket a görög segítségnek.

Értesülések szerint néhány eurozóna-tagország hitelt ad Görögországnak, cserébe viszont szigorú garanciákat kér arra, hogy Athén végrehajtja a bejelentett válságkezelő intézkedéseket. Görögország annak idején úgy lett tagja az Európai Uniónak, később pedig az eurozónának, hogy trükkökkel, és valótlan információkkal kozmetikázta a gazdasági adatait.

Súlyosbította a helyzetet, hogy a többi euróval fizető tagállam évekig elnézte a görög stikliket annak érdekében, hogy minél gyorsabban bővüljön az eurozóna. A válság, valamint a tavaly őszi kormányváltás viszont felszínre hozta a problémákat.

(inforadio.hu)