Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák
Hirdetés

Ursula von der Leyen a közösségi oldalán közzétett üzenetében azt írta: „határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást”. Az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát, mint legértékesebb közjavat és nincs helyük a társadalmakban – jelentette ki.

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel üzenetében azt írta, megdöbbentette a szlovák kormányfő elleni támadás híre. „Soha semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadásokat” – fogalmazott Michel.

Roberta Metsola, az Európai Parlament leköszönő elnöke szintén megdöbbenéséről számolt be közösségi oldalán a Robert Fico elleni merényletet illetően. Kijelentette: az Európai Parlament nevében elítéli az erőszakos cselekedetet. „A gondolataim a miniszterelnökkel és családjával vannak ezekben a nehéz pillanatokban” – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejegyzésében azt írta: sokkolta és megrázta a szlovák kormányfő elleni lőfegyverrel elkövetett támadás. „Erőt kívánok neki a mielőbbi gyógyuláshoz” – fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: gondolatai Robert Ficóval, szeretteivel és Szlovákia lakosságával vannak.

Korábban írtuk

A Szövetség élesen elítélte a merényletet

Élesen elítélte a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség a Robert Fico szlovák kormányfő ellen szerdán délután Nyitrabányán (Handlova) elkövetett lőfegyveres merényletet – közölte a párt sajtóosztálya az MTI-nek küldött közleményében szerdán.

„A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről. Az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficonak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írta közleményében a Magyar Szövetség.