Ursula von der Leyen a tagállamok vezetőinek küldött levelében mindenekelőtt leszögezte: a paktum a lehető legnagyobb támogatást fogja nyújtani a tagállamoknak a migráció jelentette kihívások kezelésében.

Hirdetés

„A migráció és a menekültügy terén végzett közös munkánk folyamatos erőfeszítést és éberséget igényel, de elégedettek lehetünk azzal, hogy megállapodást értünk el és lefektettük a jövőbeni cselekvéshez szükséges alapokat” – fogalmazott.

A feladat most az, hogy a megállapodást az EU közösen valóra váltsa. Már csak 24 hónap van felkészülni a paktum 2026. júniusi alkalmazásáig – hívta fel a figyelmet von der Leyen, majd hozzátette: minden tagállamnak szigorú előkészületeket kell tennie a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatára és kiigazítására, a jogi tanácsadási és nyomon követési rendszerek létrehozására, az informatikai rendszerek, az infrastruktúra és befogadólétesítmények fejlesztésére különösen a határeljárás esetében. Emellett az illetékes hatóságok közötti koordinációra van szükség nemzeti és nemzetközi szinten, az uniós ügynökségek munkájának integrálására a nemzeti rendszerekbe – emelte ki.

A paktum jelentős áttörés, de önmagában nem szavatolja a sikert – hívta fel a figyelmet az uniós bizottság elnöke, majd kiemelte: a migrációval kapcsolatos munka külső dimenziója kulcsfontosságú. Szavai szerint csak jól működő partnerségekkel valósítható meg a migránsok útnak indulásának megelőzése és az embercsempészet elleni küzdelem, valamint az EU-ban maradásra jogosulatlanok zökkenőmentes visszaküldése és visszafogadása.

Korábban írtuk

Von der Leyen kiemelte: az erőfeszítéseket az illegális migráció kiváltó okainak kezelésére, a határigazgatás javítására, a migránscsempészet elleni küzdelemre, valamint a biztonságos és legális migrációs útvonalak megteremtésére kell összpontosítani.

A migránscsempészettel kapcsolatban megjegyezte, azt a szervezett bűnözés egyik fő területeként kell elismerni, ugyanis gyakran ugyanazok a csoportok felelősek az emberkereskedelemért, illetve a kábítószer- vagy fegyvercsempészetért.

Véleménye szerint a biztonságos és legális utak előmozdítása terén elért előrelépés központi szerepet játszik az illegális migráció megelőzésében. A jogszerű migráció szükséges a munkaerőpiac jövője és a gazdaság növekedése szempontjából is, tekintettel Európa készségbeli hiányosságaira és a demográfiai változásokra – hangsúlyozta.

Közölte: sok tagállam „innovatív stratégiákat” keres az illegális migráció megelőzésére azáltal, hogy az EU külső határaitól távolabb kezeli a menedékjog iránti kérelmeket. „Ezek az ötletek és megoldások minden bizonnyal megérdemlik a figyelmünket a következő ötéves intézményi ciklus során, illetve a tapasztalatokra építve feltárhatjuk e modellek további fejlesztésének módjait” – fogalmazott.

Végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos országok a migrációt az unió vagy tagállamainak destabilizálására használhatják az EU külső határain. A tagállamoknak képesnek kell lenniük az ilyen típusú fenyegetésekkel szembeni hatékony fellépésére, és tudniuk kell szavatolniuk az unió stabilitását és biztonságát – tette hozzá levelében az Európai Bizottság elnöke.