Öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetője szerdán juttatott el közös levelet az Európai Bizottság elnökének azt kérve, hogy a brüsszeli testület intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében.

Hirdetés

Ursula von der Leyen válaszlevelében hangsúlyozta: a közös európai megközelítés helyett alkalmazott egyoldalú intézkedések csak Ukrajna ellenfeleinek kedveznek, továbbá csorbíthatják az EU Ukrajna iránti megingathatatlan támogatását.

Kijelentette: az unió foglalkozik az érintett országokban tapasztalható ukrán import váratlan megugrásának „konkrét, de nem szándékos” következményeivel. Az Európai Bizottság korábban 36,3 millió eurós gyors pénzügyi támogatási csomagot biztosított a leginkább érintett gazdálkodók számára, most pedig egy második, 100 millió euró értékű, az érintett gazdálkodók számára nyújtani tervezett pénzügyi támogatási csomag bemutatására készül – tájékoztatott.

A bizottsági elnök megerősítette: a megelőző intézkedések ellensúlyozzák majd az uniós termelők helyzetének romlását bizonyos termékek, köztük a búza, a kukorica, a repce és a napraforgómag esetében.

Korábban írtuk

„Az ukrán áruk piacra jutása és az EU által tavaly július 22-én nyitott humanitárius szolidaritási folyosók kulcsfontosságúak Ukrajnának az Oroszország háborújával szembeni ellenállóképessége szempontjából. Ukrajna exportjának továbbra is el kell érnie a világ piacait, beleértve a fejlődő országokat is” – fogalmazott.

Von der Leyen közölte továbbá: a brüsszeli testület még intenzívebben fog dolgozni a szóban forgó mezőgazdasági áruk tranzitjának megkönnyítése érdekében, mind a többi tagállam, mind az unión kívüli partnerországok esetében, ami – mint mondta – enyhíti majd az Ukrajnával szomszédos országokra rövid távon nehezedő nyomást.