Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Politikai Közösség elsõ, prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án
Hirdetés

Von der Leyen most a kevesebb mint két hónap múlva esedékes választásokra készül, hogy újabb ötéves mandátumot szerezzen. Macron, aki az egyik kulcsfigura volt a német politikus uniós csúcspozícióba emelése mögött, nyíltan bírálta az elnök asszony hozzáállását az EU Bizottság vezetéséhez.

“A bizottsági elnökség azért van, hogy a közérdeket védje, ezért nem szabad túlpolitizálni. Ami, meg kell mondani, egyáltalán nem volt így a leköszönő bizottság esetében”

– mondta Macron a múlt hónapban Brüsszelben.

A francia elnök más uniós vezetőkkel is kapcsolatban állt a hivatalban lévő bizottsági elnök helyére tervezett potenciális jelöltekkel, nevezetesen Mario Draghi volt olasz miniszterelnökkel és az Európai Központi Bank elnökével – jelentette a Bloomberg a megbeszéléseket ismerő személyekre hivatkozva.

Brüsszeli források, köztük von der Leyen hivatalában dolgozók is úgy nyilatkoztak, hogy továbbra sem világos, hogy Macron valóban a leváltására törekszik-e, vagy csupán azért gyakorolt nyomást, hogy a jövőben engedményeket csikarjon ki belőle.

Korábban írtuk

Von der Leyen továbbra is esélyes jelölt

Von der Leyen továbbra is egyértelmű favoritja a közelgő választásoknak, tekintettel arra, hogy ő a jobbközép Európai Néppárt (EPP) fő jelöltje, amely a legtöbb mandátummal rendelkezik az Európai Parlamentben, és várhatóan tovább erősíti pozícióit a júniusi szavazás során. Az EPP által indított jelöltnek azonban még mindig szüksége van a parlamenti abszolút többségű támogatására.

A hivatalban lévő uniós elnök pozícióját több nagy visszhangot kiváltó botrány is rontotta, a legutóbbi a hónap elején robbant ki, amikor is kritikák vihara érte, amiért német képviselőtársának, Markus Piepernek “különleges tanácsadóként” jövedelmező állást adott, havi 17 000 eurós fizetéssel.

Az eredeti cikk az Orosz Hírek oldalán olvasható IDE kattintva.