A hírportál szerint a demonstrálók – az ország északi és déli részéből érkezett általános iskolai tanárok és igazgatók – azt az üzenetet akarják eljuttatni a politikusoknak, hogy a választási kampányban ne feledkezzenek meg az oktatásról, amikor a francia ajkú belga régió, Vallónia és a főváros alkotta közösség, valamint a flamand közösség kormányalakításáról tárgyalnak.

Hirdetés

A több ezer tüntető a brüsszeli központi pályaudvar előtt gyülekeztek, a reggeli órákban és a francia nyelvű közösségi kormányt alkotó pártok székhelye elé vonultak. A rendőrség becslése szerint 5400 ember volt jelen az eseményen.

A június 9-i belgiumi választások előestéjén a tanárok meg akarják ismételni követeléseiket, amelyek egyaránt vonatkoznak a személyzet munkakörülményeire és a diákok tanulási feltételeire.

Ragaszkodnak az osztálylétszám csökkentéséhez, és azt is szeretnék is elérni, hogy megszűnjenek a „gettóiskolák”, ahol a tanulási nehézségekkel küzdő tanulók koncentrálódnak. Azt követelik továbbá, hogy vonják vissza a tanárok értékeléséről szóló rendelet azon elemét, amely „pedagógiai működési zavarok” esetén szankciókat helyez kilátásba ellenük. Fontos számukra az is, hogy több pénzt fordítsanak az oktatásra, amelyet – véleményük szerint – „nem szabad, hogy kizárólag a munkaerőpiac vezéreljen”.

Korábban írtuk

Tavaly áprilisban ugyanezen okok miatt szerveztek tüntetést a belga pedagógusok.