A migránsok „a 305-ös kilométernél vannak, mielőtt elérnék a Motagua-hidat”, a kelet-guatemalai Izabal megyében, a hondurasi határon – közölte Alejandra Mena, a guatemalai migrációs intézet szóvivője.

Hirdetés

A tisztviselő szerint a helyszínen a biztonsági erők ellenőrzik a karaván tagjainak okmányait.

A helyi média szerint a csoport az észak-hondurasi San Pedro Sula város egyik buszpályaudvaráról indult, ahol a migránsok, köztük kisgyermekes nők, előző nap találkoztak. A karaván a guatemalai határon fekvő Corinto település felé tart, ahol a rendőrség többször is keményen fellépett az országba belépni próbáló migránsok ellen.

„A csoport körülbelül 500-600 emberből áll, akiknek többsége venezuelai” – mondta Alejandra Mena az AFP francia hírügynökségnek.

Korábban írtuk

Közép-Amerikából minden évben illegális migránsok ezrei indulnak útnak, hogy elérjék az Egyesült Államokat, és elmeneküljenek a bűnbandák erőszakossága és a szegénység elől, amely a koronavírus-járvány óta egyre nagyobb méreteket ölt. Hondurasban a pusztító hurrikánok súlyosbították a helyzetet.

A hondurasi migránsok főleg a Dél-Amerikából érkező venezuelaiakkal szoktak összefogni, akiket szintén az „amerikai álom” hajt, a különböző tranzitországokban rájuk leselkedő számos veszély ellenére.