Fotó: shutterstock.com. Készítette: MOZCO Mateusz Szymanski
Hirdetés

Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja a vallási jelképek, például a keresztek középületekben való elhelyezését. A lépés hátterében állítólag a diszkrimináció elleni küzdelem áll – írja a RMX News hírportál.

„Varsó az első város Lengyelországban, amely ilyen intézkedést hozott” – mondta Monika Beuth, Rafal Trzaskowski polgármester szóvivője a Gazeta Wyborcza napilapnak.

A szabályok értelmében nem lehet kereszteket a falakra akasztani, ami Lengyelországban, ahol a katolikusok vannak többségben, gyakori. Az alkalmazottaknak az íróasztalukon sem lehet vallási szimbólumokat elhelyezni, és minden hivatalos rendezvénynek világi jellegűnek kell lennie, tehát nem tartalmazhat semmiféle imát. A tisztviselők továbbra is viselhetnek szenteket ábrázoló medálokat és egyéb ékszereket. A vallási tetoválásokat sem kell eltakarniuk.

A varsói tisztviselőknek mostantól azt is tiszteletben kell tartaniuk, hogy milyen névmást választ valaki, akivel éppen dolguk van.

Korábban írtuk

„Olyan transznemű személyek, akinek a megjelenése eltérhet a hivatalos dokumentumokban rögzített, a nemhez kapcsolódó sztereotip elképzelésektől, az általa megjelölt névvel vagy nemi névmással kell megszólítani” – olvasható a dokumentumban, amely szerint a nem bináris személyt meg kell kérdezni az általa preferált névmásról.

Az intézkedéseket a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusai bírálták.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.