Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, archív

Végrehajthatatlannak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás bírósági szakaszba lép.

A politikus kérdésre azt mondta: a kormány be fogja mutatni az Európai Bíróság előtt érveit. A végrehajthatatlanság mellett azt is mondta, hogy a kötelező betelepítési kvóta teljesen ellentétes a józan ésszel, ahogyan az európai jogszabályokkal, szerződésekkel is.

A meghallgatáson nem derült ki világosan, mi az az ok, ami miatt Magyarországot egyes uniós intézmények immár 7 éve vegzálják – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy a mghallgatásnak és a jelentésírásnak egy mozgatórugója van: alapvető kérdésben az álláspontok borzasztó távol vannak egymástól.

Az illegális bevándorlást pozitív fejleménynek tekinti a LIBE-bizottság, a magyarok pedig nem – tette hozzá, kiemelve, hogy az illegális bevándorlás veszélyes, és lehetőséget ad a terroristáknak, hogy Európába jöjjenek.

Európa biztonságának helyreállítása érdekében lépéseket kellene tenni ahelyett, hogy kipécéznek egy országot, jelen esetben Magyarországot – mondta Szijjártó Péter.

Kiemelte: semmilyen nyomásgyakorlás hatására nem változtatja meg Magyarország migrációs politikáját.

Azt is mondta, hogy nem hallott egyetlen olyan konkét kérdést sem, amely képes lett volna megkérdőjelezni a magyarorzsági demokráciát és jogállamiságot.

Jövő áprilisban mindenkinek meglesz a lehetősége arra, hogy kifejezze véleményét – ez a jog 1991 óta biztosítva volt és a jövőben is biztosítva lesz – fogalmazott Szijjártó Péter.

hirado.hu