Észak-Korea hónapok óta aknákat és akadályokat telepít az erősen militarizált határ mentén – közölte még júliusban a dél-koreai hadsereg. Az észak-koreai hadsereg vezérkara a KCNA által közölt nyilatkozatában arról számolt be, hogy ez válasz a Dél-Koreában tartott hadgyakorlatokra, valamint az amerikai stratégiai nukleáris eszközök gyakori megjelenésére a térségben.

Hirdetés

A dél-koreai védelmi minisztérium közleményben azt írta, hogy az országban állomásozó ENSZ-csapatok parancsnokságát (UNC) értesítették az ügyről, de konkrétumokat nem kívánt közölni.

A tárca hozzátette: Dél-Korea szoros kapcsolatban és együttműködésben áll az ENSZ-parancsnoksággal Észak-Korea bejelentésével kapcsolatban. Az Egyesült Államok vezette UNC többnemzetiségű katonai erő, és felügyeli a két Korea közötti demilitarizált övezet (DMZ) ügyeit.

A két ország technikailag továbbra is háborúban áll egymással, mert 1953-ban, a koreai háború végén nem született békeszerződés, csak fegyverszüneti megállapodás. Észak-Koreában a héten kinevezték No Kvangcsol tábornokot védelmi miniszterré

Korábban írtuk

– jelentette szerdán a helyi média.

No tábornok, aki 2018 és 2019 között már volt védelmi miniszter, Kang Szunnam utódja lesz – számolt be a hivatalos KCNA hírügynökség további részletek közlése nélkül.

No Kvangcsol 2018-ban Szingapúrba, a következő évben pedig Vietnamba kísérte el Kim Dzsongün észak-koreai vezetőt a tárgyalásokra, amelyeket Donald Trump volt amerikai elnökkel folytatott.