Hangsúlyozta, hogy a Fidesz kezdetektől fogva ezen az állásponton van, amely megegyezik az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) friss hatástanulmányában megállapítottakkal: a gázársapka káros és veszélyes intézkedés, melyet nem lenne szabad bevezetni.

Hirdetés

Gyürk arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatástanulmány szerint a gázársapka miatt a kereskedők tömegesen elhagyhatják az európai piacokat. „Emellett növekedhet a gázpiacon kívül bonyolított tranzakciók száma, ami tovább csökkentheti a földgázpiacok átláthatóságát és teret ad a spekulációnak” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a hatástanulmány azt is hangsúlyozza, hogy a gázársapka semmilyen hatással nincs a földgázárak alakulására, valamint az árcsökkenés legfőképpen a kedvező időjárásnak, a magas tárolói töltöttségnek és a polgárok áldozatvállalásának köszönhető.

„Ezzel az is egyértelművé vált, hogy a különféle brüsszeli ötletek alkalmatlannak bizonyultak az energiaárak mérséklésére. Itt az idő, hogy Brüsszel levonja a megfelelő következtetéseket és ne vezesse be a gázársapkát” – hangoztatta a képviselő.

Korábban írtuk