A Belgiumban tevékenykedő radikális imámok szaúdi támogatások által elért befolyásának veszélyeire hívta fel a figyelmet a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) – írta a La Libre Belgique című belga napilap szerdán.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az OCAM jelentése szerint a belga főváros uniós intézményeknek is otthont adó városrészében található nagymecset erős, negyven éven át tartó szaúdi befolyásolása miatt szélsőségesen iszlamista, szalafista irányvonalat képviselt. Noha a nagymecset közvetlen szaúd-arábiai támogatása az év elején megszűnt, a szélsőséges iszlám vallási irányzatot képviselő imámok anyagi támogatása további jelentős befolyást enged az arab országnak.

A központ jelentésében azt írta, hogy a szaúdi nagykövetségen keresztül folyósított, tekintélyes ellátást élvező hitszónokok kötelessége a szalafista irányzat látásmódjának és érdekeinek védelmezése. Tanításuk nem egyezik az európai és belga társadalmi normákkal és elvet mindenfajta más nézetet, valamint az alkotmány biztosította szabadságjogokat és az alapvető törvényeket. Nem véletlen, hogy a brüsszeli nagymecset egyik kiindulópontja volt a Szíriába távozó későbbi dzsihadista harcosoknak – tették hozzá.

A beszámoló szerint Belgiumban számos mecset és iszlamista központ a radikalizálódás, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet szempontjából problémás kézikönyveket terjeszt. Az Oszama bin Ladennek, az al-Kaida néhai vezetőjének köréhez tartozó hitszónokok és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelenlegi vezetőihez közel állók által írt, Belgiumban könnyen hozzáférhető könyvekben egyebek mellett a keresztények elleni muszlim háború, a dzsihád fegyveres leszámolásának részletes leírása található. A szövegeket a vallási ideológia jellemzi, ellenségképet vázol, összeesküvés-elméleteket gyárt, rágalmazza és előítéletet gerjeszt a zsidókkal és a közösségtől eltávolodó, más nézeteket valló muzulmánokkal szemben – írták.

MTI