„Észtország vezetése arról tárgyal, hogy csapatokat küldjön Ukrajna nyugati részébe, hogy átvegyék az ukrán erőktől a nem közvetlen harci feladatokat. Ezzel lehetőséget adnának Kijevnek, hogy még több saját katonát küldjön a frontra”

Hirdetés

– mondta a Breaking Defense-nek az észt elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Ez a lépés még közelebb hozhatja a világháborút, hiszen az észt katonák Ukrajnába érkezése Oroszországot is válaszra késztetheti – írja a Magyar Nemzet.

Madis Roll kijelentette, hogy a végrehajtó hatalom jelenleg elemzi a lehetőségeket, és bár azt mondta, hogy Észtország szívesebben tenne meg egy ilyen lépést egy teljes NATO-misszió részeként – „hogy megmutassa az erőt és az elszántságot szélesebb körben” –, de nem zárja ki azt sem, hogy egy kisebb koalíció tagjai legyenek.

A megbeszélések folyamatban vannak – mondta, majd hozzátette, „minden lehetőséget meg kell vizsgálni, nem szabad, hogy korlátozzuk a gondolatainkat azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk.” Madis Roll nem tartja azt sem elképzelhetetlennek, hogy az ilyen lépést ellenző NATO-országok „az idő előrehaladtával” meggondolják magukat.

Korábban írtuk

Roll megjegyzései azután hangoztak el, hogy az észt védelmi erők vezetője, Martin Herem tábornok a múlt hét elején közölte, hogy a hadseregben hónapokkal ezelőtt megbeszélések folytak arról, hogy csapatokat küldjenek Nyugat-Ukrajnába. Az elképzelések szerint a feladataik közé tartozna egészségügyi szolgáltatások végzése, a logisztika és a légvédelem.

Óriási méreteket ölt a háborús pszichózis

Nyugat-Európában óriási méreteket ölt a háborús pszichózis. A háborúpárti politikusok egymásra licitálva tesznek olyan kijelentéseket, amellyel egész Európát konfliktusba sodornák az oroszokkal. Emmanuel Macron francia elnök nem hajlandó kizárni a nyugati csapatok telepítését Ukrajnába, Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője pedig azzal az ötlettel állt elő, hogy egész Európában vezessék be a kötelező katonai szolgálatot. Az oroszok azonban nem maradnak válasz nélkül a nyugati fenyegetésekre.

„Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre”

– jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter az orosz parlament felsőházának külügyi bizottságában hétfőn, a tisztségére való újrajelöléséről folytatott konzultáción.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.