Járóka Lívia európai parlamenti képviselő (Fidesz), a nők és férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó új uniós ütemterv néppárti felelőse felszólalásában kiemelte, hogy az EU esélyegyenlőségi politikájának tagadhatatlan eredményei ellenére még sok a tennivaló a nemek közötti egyenlőség terén. A politikus szerint így továbbra is törekedni kell a 2006-2010-es ütemterv ambiciózus céljainak – így a gazdasági függetlenségnek, a munka és magánélet összeegyeztetésének, az egyenlő képviseletnek, a sztereotípiák és az erőszak elleni küzdelemnek – az elérésére.

A néppárti képviselő hangsúlyozta, hogy az ütemterv céljainak meghatározása és megvalósítása során az Európai Bizottságnak konkrét intézkedéseket kell bevezetnie a meglévő cselekvési terv erősségeinek továbbfejlesztéséhez, gyengeségeinek áthidalásához, valamint, hogy láthatóan befolyásolni tudja az esélyegyenlőséget és a női jogok megerősítését szolgáló nemzeti és helyi kezdeményezéseket. „Bár még mindig nehéz a maguk teljességében felmérni a gazdasági válság hatásait, de az már világos, hogy a válság különösen erősen sújtja a nőket s a nők gazdasági lehetőségeinek nem megfelelő támogatása lassítja a gazdasági növekedést és növeli a társadalmi különbségeket” – fogalmazott a képviselő.

Járóka kiemelte továbbá, hogy az új ütemtervnek nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a többszörös diszkrimináció elleni küzdelemre, hiszen a fogyatékosságon, koron, vallási, etnikai vagy nemzeti hovatartozáson alapuló összetett hátrányos megkülönböztetés csaknem áthidalhatatlan akadályt képez a nők társadalmi érvényesülésében. A fideszes európai parlamenti képviselő hozzátette, hogy a fenti célok megvalósításának és az eredmények értékelésének elengedhetetlen feltétele a statisztikai adatok nemek szerinti bontásban történő gyűjtése, feldolgozása és közzététele is.