Földközi-tengeri taxiknak nevezte a migránsokat szállító hajóknak segítséget nyújtó nem kormányzati szervezeteket (NGO) Luigi Di Maio, az olasz ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke, akinek hétfői nyilatkozatai szerint az NGO-k az embercsempészek kezére játszanak. Az olasz balközép pártok szerint kijelentéseivel csak szavazatokat keres.

Az M5S miniszterelnök-jelöltjének tartott Luigi Di Maio a RAI olasz közszolgálati televíziónak nyilatkozva megerősítette korábbi kijelentéseit, miszerint a Földközi-tengeren dolgozó NGO-k „taxiztatják” a migránsokat. Hangsúlyozta, hogy állításait a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség, valamint az olasz ügyészség vizsgálataira alapozza. Hozzátette, hogy álszentek mindazok, akik úgy tesznek, mintha nem látnák a migráció mögötti „üzletet”.

Luigi Di Maio részben Roberto Saviano olasz írónak válaszolt, aki elítélte, hogy a római képviselőház alelnökeként Di Maio tengeri taxiknak minősítette az emberéleteket mentő szervezeteket. Saviano – aki több könyvet írt a szervezett bűnözésről – kijelentette, hogy Luigi Di Maio a Földközi-tengerbe veszett migránsokon akar szavazatokat nyerni.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke is úgy látta, hogy az M5S képviselője régóta napirenden szereplő kérdésbe kapaszkodott bele, amelyet a jobboldal vetett fel elsőként.

Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) volt kormányfője szerint Luigi Di Maio a migránsok bőrén „reklámozza magát”. Renzi azonban egy korábbi internetes bejegyzésében az NGO-k munkájának tisztázását sürgette.

A Frontex már tavaly jelezte, hogy NGO-k a líbiai vizeken veszik hajóik fedélzetére a migránsokat.

Ezzel egy időben Carmelo Zuccaro, a szicíliai Catania államügyésze szintén információszerző vizsgálatot sürgetett a nem Olaszországban bejegyzett, de a megmentett migránsokat kizárólag az olaszországi partokra szállító NGO-k finanszírozásának átvilágítására. Vádat nem emelt, de azt állítja, hogy bizonyítékai vannak egyes NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolatra.

A Save the Children Italia szervezetet vezető Valerio Neri a La Repubblica című napilapnak hétfőn nyilatkozva valószínűtlennek nevezte, hogy a hatóságok ilyen bizonyítékokkal rendelkezzenek. Hozzátette, hogy az olasz ügyészség mindig is különbséget tett a történelmi, nagy méretű humanitárius szervezetek és az utóbbi két évben elszaporodott kisebb NGO-k között. Hangsúlyozta, hogy az NGO-k száma a Földközi-tengeren 2015-től a tömegessé nőtt migráció miatt emelkedett meg.

A La Repubblica adatai szerint jelenleg kilenc NGO vesz részt az embermentésben Líbia és Olaszország között. Egyikük sem részesül közpénzben: a napilap egy mentőhajó fenntartását napi 5 ezer euróra becsülte. Az év eleje óta az olasz partokra vitt több mint 36 ezer migráns 70 százalékát az NGO-k hajói mentették.

Az Orvosok határok nélkül (MsF) olasz csoportja hétfőn közleményt adott ki, amelyben „mérgezett és hamis” vádakról beszélt, hangsúlyozva, hogy ha a migrációt törvényes és biztonságos utakon garantálnák, nem kellene életeket menteni a tengeren. Ezt a szervezetet május 2-án hallgatja meg a római felsőház migrációs bizottsága.

Carmelo Zuccaro a La Stampának vasárnap úgy nyilatkozott, „az embereket mentő NGO-k nem egyformák, vannak közöttük jók és rosszak is”. Utóbbiak között a máltai Moast említette és a németországi székhelyű NGO-kat, a finanszírozók között pedig Soros Györgyöt is megnevezte. Kijelentette, hogy bizonyítékok vannak egyes NGO-k és az embercsempészek közötti telefonhívásokra és másfajta kapcsolattartásra is. Nem zárta ki, hogy egyes NGO-kat maguk az embercsempészek finanszíroznak.

MTI