Fotó: ShutterStock/Juergen Nowak
Hirdetés

Vologyin hétfőn a Telegramon posztolva mérlegelte az uniós parlamenti szavazás előzetes eredményeit, amelyek szerint a jobboldali erők jelentős előretörést értek el, megingatva a hagyományos pártokat.

Franciaországban a Marine Le Penhez köthető jobboldali Nemzeti Tömörülés párt a becslések szerint a szavazatok mintegy 32%-át szerezte meg, míg Macron Besoin d’Europe koalíciója az előrejelzések szerint mindössze 15%-ot szerzett. Az eredmény arra késztette a francia elnököt, hogy előrehozott parlamenti választásokat írjon ki.

Németországban Scholz szociáldemokratái az előrejelzések szerint évtizedek óta a legrosszabb eredményt érték el, a szavazatok 14%-át szerezték meg. Eközben a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) várhatóan a második helyen végez a szavazatok 15%-ával, lemaradva a jobbközép CDU/CSU szövetség mögött, amely a becslések szerint 30% körüli eredményt ért el.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a jobbközép Európai Néppárt marad az uniós parlament legnagyobb képviselőcsoportja. Miközben folyamatosan érkeztek az exit poll adatok, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt ígérte, hogy „bástyát építenek a bal- és a jobboldali szélsőségekkel szemben”.

Korábban írtuk

A választások várható eredményeit összegezve Vologyin azt állította, hogy Macron és Scholz – akit „Európa szégyenének” nevezett – „nagyot veszített”. Úgy vélte, hogy Macron blokkjának kiábrándító teljesítménye a francia elnök politikájának „összeomlását” jelzi. Macron a nemzetgyűlés feloszlatásával gyakorlatilag elismerte ezt – tette hozzá Vologyin.

Eközben Scholz kormánykoalíciója „elvesztette a német választók támogatását”, az ellenzék már bizalmatlansági szavazást követel a kormány ellen vagy előrehozott választásokat – jegyezte meg Vologyin.

„Macron és Scholz utolsó erejükkel kapaszkodnak a hatalomba. Az lenne a helyes, ha lemondanának, és abbahagynák államuk polgárainak áldozattá alakítását.”

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.