Ezen okok miatt Fazakas Szabolcs bármilyen magas-rangú uniós tisztségre történő kinevezése szemben áll az alapvető európai demokratikus értékekkel. Fazakas Szabolcs emellett megpróbálta félrevezetni a Költségvetési Ellenőrzési Szakbizottság európai parlamenti képviselőit azáltal, hogy elhallgatta és tagadta ezeket a tényeket.

Fazakas Szabolcs az Európai Parlamentnek megküldött hivatalos életrajzában elhallgatta, hogy a kommunista diktatúra idején, 1976 és 1989 között, egészen a diktatúra összeomlásáig a magyar titkosszolgálat ügynöke volt.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető hivatalos dokumentumok szerint Fazakas Szabolcs 1976-ban „hazafias alapon” (önkéntesen) csatlakozott a magyar kommunista titkosszolgálathoz, ahol besúgó tevékenységet végzett. Jelentéseit „Stefan” fedőnév alatt készítette.

Tavaly novemberben az Európai Néppárt Képviselőcsoportja az új uniós biztosok kinevezésével kapcsolatban azt a megegyezésen alapuló döntést hozta, miszerint „a jelöltek semmilyen módon nem működhettek együtt elnyomó rezsimekkel, nem vehettek részt antidemokratikus kormány vagy politikai mozgalom tevékenységében, vagy olyan kormány vagy mozgalom tevékenységében amelyek a korrupcióval voltak fertőzöttek”. Fazakas Szabolcs nemcsak hogy együttműködött a diktatúrával, hanem önkéntesen csatlakozott a kommunista rendszer egyik legkeményebb és legerőszakosabb elnyomó szervezetéhez, a titkosszolgálathoz.

Az Európai Számvevőszék meghatározott értékeken mentén működik: „függetlenség, feddhetetlenség és pártatlanság”. Ezek az európai értékek, csakúgy, mint a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok uralma az Európai Parlament működésének is zsinórmértékét képezik. A kommunista diktatúra és az elnyomó szervei, az állambiztonsági apparátus ezeket az értékeket, valamint az emberi méltóság tiszteletének alapvető elvét semmibe vették.

Mindezek mellett, Fazakas Szabolcs hamisan nyilatkozott – mind szóban mind írásban – a múltbeli tevékenységével kapcsolatban, hazudott az Európai Parlament szakbizottságának.

Összhangban az Európai Néppárti Képviselőcsoportnak a fentebb említett értékek védelme iránti szilárd elkötelezettségével, a néppárti frakció Fazakas Szabolcs jelölése ellen fog szavazni. Mivel egy korábbi kommunista titkosszolgálati ügynök kinevezése az Európai Számvevőszék tagjaként az egész Európai Unió szégyene volna, felkérem valamennyi frakciót, hogy ne támogassák Fazakas Szabolcs jelölését – írja közleményében Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

(Az eredeti angol nyelvű változatról fordítva)