Fotó: shutterstock.com, archív
Hirdetés

A „koreai forgatókönyv” kifejezés az 1950-es évek elején lezajlott koreai háborúból származik, amely fegyverszüneti megállapodással és két különálló állam – Észak- és Dél-Korea – megalakulásával ért véget. Olyan helyzetre utal, amikor a nyílt ellenségeskedés szünetel, és a konfliktus befagyasztásra kerül, de a felek nem tudnak megállapodni a békés megoldásról.

Vučić szerint ennek a forgatókönyvnek egy változata a legvalószínűbb kimenetele a Moszkva és Kijev közötti patthelyzetnek.

„Nem lehet béke, mert az oroszoknak most pszichológiai előnyük van a harctéren… A végén befagyasztják a konfliktust, a koreai forgatókönyv lesz, és 10, 20 vagy 30 évig nem lesz végleges megoldás” – mondta az Informer szerb hírügynökségnek csütörtökön New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésen.

Vučić szerint a koreai forgatókönyv a legjobb megoldás a konfliktusra, amelyben a Nyugat reménykedhet, mivel az amerikai közvélemény-kutatások szerint a közvélemény támogatása Washington Ukrajna-politikája iránt rohamosan csökken.

Korábban írtuk

„Amerika keményen harcolni fog Oroszország ellen Ukrajnában, de a saját érdekeit is szem előtt tartja” – érvelt a szerb államfő. Hozzátette, hogy a Nyugat hibát követett el, amikor „alábecsülte” Oroszországot, és Kijev győzelmére fogadott.”

„Az oroszok most, minden problémájuk és nehézségük ellenére… megmutatták, hogy keményebbek, mint azt mindenki várta. A gazdaságról beszélek, ostobaság volt alábecsülni” – mondta, utalva azokra a példátlan szankciókra, amelyeket a Nyugat a konfliktusra válaszul hozott Moszkvával szemben.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.